Over Boekenmarkten.be

Buitenkansjes voor boekenwurmen! Boekenmarktjes, bibverkopen, stockverkopen, boekensolden, veilingen, archiefverkopen,… alsook stripbeurzen en literaire evenementen. Meer lezen

Deze kalender wordt aangeboden door Books in Belgium, de online boekenmarkt voor fijnproevers. Tweedehandsboeken kopen of zelf verkopen zonder rompslomp of fraudegevaar!

Meer weten? Veilig kopen - Makkelijk verkopen - Over ons

Vind ons online:

Maandelijkse nieuwsbrief

Elke maand lichten we de voornaamste evenementen uit voor 8621 boekenwurmen. Zo mist niemand de pareltjes!

Eigen boekevenement toevoegen?
Klik hier

De boekenmarkten agenda van België

Deze website wil een hoognodig overzicht bieden van alle boekenmarkten in Vlaanderen en Brussel, met een focus op tweedehands boekenmarkten. Naar de boekenmarkten kalender

Tweedehands boekenmarkten in België

De ruggegraat van de boekenmarkten scene zijn de jaarlijkse en maandelijkse markten. Een enkele straat ontpopt zich elke week tot bibliofiel snoepje: de boekenmarkt op de Ajuinlei in Gent. Toegang tot de markten is meestal gratis voor bezoekers. Door de standhouders (particulieren en professionelen) wordt standgeld betaald. Vaak gaat het om een betrekkelijk laag bedrag, waardoor er niet veel ruimte is voor randactiviteiten. Soms wordt de organisatie van een boekenmarkt opgenomen in het beleid van de gemeentelijke overheid en worden er middelen beschikbaar gesteld. Een goed voorbeeld is het maandelijkse Strip- en Boekenplein in Antwerpen. De ambtenaren van de koekenstad laten deze markt schitteren met goede muziek, kinderanimatie, drank- en eetkramen en af en toe een extra activiteit. De standhouders worden verwend met tenten en tafels, waardoor er altijd heel wat verkopers zijn.

Recente geschiedenis van de Belgische tweedehands boekenmarkten

De huidige boekenmarkten in België zijn betrekkelijk jong. Midden jaren 2000 ontstonden enkele van de belangrijkste hedendaagse spelers: het Strip- en Boekenplein (Antwerpen) in 2005, de Ajuinlei (Gent) en Lillo Boekendorp in 2007. Een van de langstlopende lustoorden is de Oude Boeken- en Documentenmarkt in Brussel (sinds 1986). Haar focus ligt dan ook toepasselijk op antiquariaat. De meeste boekenmarkten richten zich echter op het bredere publiek: literatuur, thrillers, romans, fantasy, science-fiction, geschiedenis, biografieën, kinderboeken en kookboeken. In de marge worden vaak ook tweedehands strips, DVD’s, elpees, CD’s, affiches en oude documenten verkocht. Elke standhouder heeft zo wel zijn specialiteiten, waardoor elke tweedehands boekenmarkt een ontdekking is.

Troeven van tweedehands boekenmarkten

Het opnieuw in roulatie brengen van gebruikte boeken is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook voordelig. Omdat marktkramers lagere kosten hebben dan fysieke winkels kunnen ze betere prijzen bieden. Boeken zijn op de boekenmarkt dus meestal goedkoper dan in een tweedehands boekenwinkel of antiquariaat. Een andere troef is de diversiteit van het aanbod. Een enkele kraam kan de evenwichtige voorraad in een klassieke boekhandel niet overtreffen, maar de markt als geheel biedt een onvoorspelbaar en veranderlijk assortiment. Het is een plek om boeken te ontdekken, om te grasduinen, om de sfeer te proeven. De liefde voor het boek leeft er op en zorgt voor interessante ontmoetingen en gesprekken.

Een succesvolle boekenmarkt organiseren

Het is niet eenvoudig om van een boekenmarkt een succes te maken. De ideale boekenmarkt biedt tal van randactiviteiten. De ambitieuze organisator heeft hierbij veel mogelijkheden. Zo zorgt een goede markt bijvoorbeeld voor kwalitatieve sfeermuziek. Ook een bezigheid voor kinderen is vaak welkom – mama of papa kunnen dan rustig boeken snuffelen. Een kraam met lekker en origineel eten staat de smaakpapillen te woord. Een mobiele koffiebar verkwikt de geest. In de zomer zorgt een ijsjesverkoper voor verfrissing. Mogelijkheden te over! De meeste boekenmarkten vinden buiten plaats. Hierdoor is het succes in grote mate afhankelijk van het weer. Enkele boekenmarkten gaan daarom (soms) binnen door. De buitensfeer is er niet, maar de organisator kan met zijn locatiekeuze veel goedmaken. Een bewonderenswaardig voorbeeld is de Oude Boeken- en Documentenmarkt in Brussel. De boekenkraampjes staan er pal tussen de vliegtuigen!

Economie, cultuur en samenleving

Een boekenmarkt is meer dan een bibliofiel walhalla. Het is ook een centrum van economische activiteit. Niet alleen maakt een aantal standhouders dankzij de boekenmarkt de stap naar zelfstandig boekhandelaar (vaak in bijberoep), ook de horeca rond het plein plukt de vruchten. De boekenmarkt is ook een charmante en interessante ontmoetingsplek die de samenhorigheid van de buurt ten goede komt. Een kwaliteitsvolle en standvastige boekenmarkt is een juweel dat niet mag ontbreken in de culturele schatkamer van een ambitieuze stad.

Tot slot

Voor nieuwe boeken moeten lezers in de klassieke boekhandel zijn. Er staan echter minstens honderddertig miljoen verschillende titels op naam van de mensheid. Brick-and-mortar boekenwinkels kunnen deze lading onmogelijk dekken. Tweedehands boekenmarkten spelen dan ook een belangrijke rol in het ontsluiten van een enorme hoeveelheid literaire geschiedenis. Dus als je boeken wil ontdekken waarvan je niet eens wist dat ze bestonden, ga dan eens kijken, voelen, reuken op een boekenmarkt!

Post Scriptum

De fysieke tweedehands boekenmarkt is minder geschikt voor de zoektocht naar een specifiek boek: de kans dat je het vindt, is klein. Daarom dat een online platform als Books in Belgium een perfecte aansluiting vormt op de fysieke markt, en dit voor zowel de boekenliefhebber (specifieke boeken vinden) als voor de boekverkoper (bepaalde boeken verkoopt men makkelijker online). Wegens de ontbreken van een degelijk online boekenplatform zit de Belgische handel in tweedehands boeken echter vast in een lage versnelling. De Nederlandse tweedehands boekenmarkt scheert daarentegen al jaren hoge toppen, tot grote vreugde van boekenliefhebbers. Wij hopen dat België mag volgen na de lancering van Books in Belgium!